Van 1959 tot nu: 55 jaar tekenen

1959 –1970
Als driejarige kriebel ik fervent mijn allereerste krijtlijntjes op de onderkant van de eettafel. Het was mijn ouders dan ook snel duidelijk dat ik naar de tekenschool moest en op mijn zesde begin ik met mijn eerste tekenlessen bij meester Duyck. Vanaf dat moment fiets ik elke dag flink door weer en wind naar de oude Academie voor Schone Kunsten in het Eeklose Raamstraatje. Twee jaar later win ik mijn eerste tekenwedstrijd en als tienjarige maak ik mijn eerste glasraam bij meester Roger Noël.

1971–1973
Als veertienjarige is het mijn grote droom om kunsthumaniora te volgen, maar mijn vader vindt me te jong: “Kind, je loopt in je ongeluk!”. Dus moest ik naar de Maricolen in Brugge. Mijn moeder zag goddank na één jaar al in dat ik ongelukkig was en overtuigde mijn vader ervan om me op mijn vijftiende toch kunsthumaniora aan Sint-Lucas Gent te laten volgen. Vanaf dat moment geniet ik met volle teugen van mijn leven gewijd aan schilderen en tekenen. Ik maak in die periode onder andere verschillende familie- en zelfportretten. Tijdens mijn laatste jaar kunsthumaniora win ik met twee pentekeningen op kromkote een regeringsmedaille van Pro Civitate met Rika de Backer als minister van Cultuur. In 1974 houd ik ook mijn eerste individuele tentoonstelling in Het Rootjen in Eeklo.

1974 –1977
Ik volg nu hoger kunstonderwijs specialisatie vrije grafiek en mijn leraren zijn o.a. Raf Coorevits en Gilbert Cleemans. Zij leren me de verschillende grafischetechnieken zoals ets, aquatint, lino, litho en houtsnede. Vanaf dat moment ben ik gepassioneerd door grafiek. Tien van de toen gemaakte lino’s worden uitgegeven door Lannoo te Brugge. In 1977 studeer ik af met o.a. het etskwartet ‘De vier seizoenen’ en een hele reeks andere etsen, lino’s en tekeningen.

1979–1996
Nadat ik ingangsexamens deed aan de Kunstacademie van Eeklo start ik in 1979 als leerkracht tekenkunst voor leerlingen tussen de 8 en 12 jaar. In datzelfde jaar wordt mijn zoon Tim geboren. Behalve zijn geboortekaartje maak ik in die periode nog veel andere geboorte- en communiekaartjes, trouwuitnodigingen en verschillende kinderportretten voor vrienden en kennissen. In 1984 wordt mijn dochter Lien geboren. Ik geef op dat moment nog steeds les in de lagere graad. Tijdens de schoolvakanties gaan we steevast met het hele gezin op reis: Duitsland, Hongarije, Polen, het toenmalige Tsjecho-Slowakije, Italië, Spanje, Polen, Litouwen, Frankrijk, Portugal, … Meestal met een volgeladen auto waarin een propvolle tekenkoffer natuurlijk niet mag ontbreken want deze reizen zijn steeds een grote bron van inspiratie en leveren unieke reisdagboeken, schetsen en tekeningen op waaronder de ‘fotografieken’. In 1990 word ik officieel benoemd als leraar tekenen, krijg ik er als tekenleraar de middelbare graad bij en wordt de Academie +3 opgericht. De Academie +3 zorgt onmiddellijk voor een grote toestroom van senioren met een passie voor tekenen en Patrick Ysebaert, Bart Boone, David Verstraete en ik moeten vanaf dat moment lesgeven aan overvolle tekenateliers. In 2007 gaat Patrick Ysebaert op pensioen en Bart, David en ik moeten de propvolle tekenklassen dus met ons driebolwerken. Drie jaar later, op 8 oktober 2010, worden we door verdriet overmand wanneer we het trieste heengaan van Patrick vernemen. Onze mentor en een van de grootste tekenleraren ooit is niet meer.

1997 – 2004
JanDiet en ik openen in hartje Eeklo het muziekeetcafé De Filosoof. Een droom die in vervulling gaat.Het blijkt echter geen sinecure om het werk voor de De Filosoof te combineren met onze jobs en twee opgroeiende kinderen. Desondanks maken de talloze fijne ontmoetingen, prachtige herinneringen en de goede vrienden die we aan De Filosoof overhielden alles meer dan goed. Via Lien komen JanDiet en ik in die periode terecht in de Eeklose toneelwereld en al snel spendeer ik veel vrije tijd aan de grime en het decor- en kostuumontwerp voor verschillende toneelstukken en travestieshows. Ongeacht de drukte gaan we toch elke schoolvakantie op reis om terug te kunnen keren met een rijk geïllustreerd reisdagboek en verschillende schetsen aangevuld met de reisfoto’s van JanDiet.

2007 – nu
Reizen en het ontdekken van exotische culturen, volkeren en religies is een ware passie. Elke vakantie trekken we eropuit: Zweden, Finland, Rusland, de Baltische Staten, Egypte, Jordanië, Tunesië, Gambia, Bali, Cambodja, Thailand, Indonesië, Cyprus, India, …Ter plekke probeer ik de ‘couleur locale’ in mijn tekeningen vast te leggen doorte experimenteren met zo veel mogelijk verschillende tekentechnieken en -materialen van speciaal handgeschept papier tot gebatikte stoffen.
Omdat mijn reistekeningen een weerspiegeling zijn van dierbare en unieke belevenissen beschouw ik ze als één van mijn meest waardevolle bezittingen. In 2013 word ik als tekenaar opnieuw uitgedaagd wanneer ik door Eddy Deketelaere van CultuurCafé De Bakkerei gevraagd word om verschillende grote, kleurrijke naaktschilderijen te maken. Ik experimenteer hiervoor met verschillende tekentechnieken en creëer zo mijn eigen schilderstijl. De schilderijen vinden veel weerklank en algauw volgt een nieuwe schilderopdracht: de portretreeks van vijf beroemde ‘Hermannen’.

Omwille van een combinatie van factoren neem ik de beslissing om op 1 augustus 2013 met vervroegd pensioen te gaan.Ik heb 35 jaar lang met passie en overgave lesgegeven, maar nu heb ik nood aan rust. Ik zeg de Kunstacademie echter geen vaarwel, want sinds september 2013 volg ik zelf les grafiek bij Piet Pollet en model bij Bart Boone. Ik ben hierdoor weer helemaal in mijn element. Eindelijk heb ik weer tijd en ruimte om te experimenteren met grafische technieken. In januari 2014 krijg ik bovendien van de stad Eeklo, Burgemeester Koen Loete en het schepencollege met de hulp van Joke De Keyser een prachtig afscheid met een gepersonaliseerde tekening van Dirk Verstraete.


 

Tot slot nog een aantal individuele tentoonstellingen door de jaren heen:

1974: Het Rootjen in Eeklo
1978: Huydevettershuis in Brugge
1994: Galerij Etienne Vindevogel in Ertvelde
2006: Jeneverhuis in Eeklo
2012: MAP in Eeklo
2014: Retrospectieve tentoonstelling t.g.v. mijn pensioen in de Kunstacademie van Eeklo
2014: Nuditeiten. Groede Nederland.
2014: Onthulling van de vijf Herman-schilderijen in Cultuur Café De Bakkerei in Eeklo


MJ-Webdesign